Günümüzde sosyal medya birçok insan için vazgeçilmez bir parça oldu. Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya platformlarından olan Facebook ve Twitter; dezenformasyonun en büyük kaynağı oluyor. Bunun nedeni ise araştırmayı sevmeyen ve gördüğüne inanan bir toplum olmamız. Elinin altında internet ve birçok kaynak olsa bile kendi görüşüne uyan her türlü bilgiyi virale çevirmeyi başarıyor.
Bunun en büyük nedeni ise kendi görüşüne uygun olan bilgiyi yaymak. Kendi fikrinin diğer fikirden üstün olduğunu kanıtlamak. Aslında bu durum özellikle Facebook için geçerli. Facebook görsel özellikli olduğu için, oluşturulan görseller veya uzun yazılar burada çok çabuk yayılabiliyor. Facebook’u kullanan insanların burada yer alan bilgilerin doğruluğunu araştırmadan yayması birçok insanın sosyal medyaya olan inancını yitirmesine sebep oluyor. Son zamanlarda Twitter’da da görülmeye başlanan bu durum insanları bi’ hayli tedirgin ediyor.
Sosyal medya haberciliğinin ortaya çıkmasıyla artan bu durum aslında bilinçli internet kullanıcıları tarafından bertaraf edilebilir. Geleneksel medyanın özelliği olan doğru haber verme, yeni medyada hızlı haber vermeye dönüştü. Bu nedenle haberin doğruluğu araştırılmadan ‘hızlı’ ve ‘ilk verme’ pahasına yayına sokuluyor.
Son zamanlarda Ankara’da ve İstanbul’da yaşanan terör olaylarında bu durumu net olarak gördük. Bu tür olaylarda belli kesimler tarafından dolaşıma sokulan; doğruluğu araştırılmamış bilgiler insanları tedirginliğe ve kaosa itiyor. Örnek vermek gerekirse Facebook üzerinden yayımlanan RESMİLEŞTİ DİKKAT başlıklı yazı viral olmuş ve herkesin profilinde kendine yer bulmuştu. Son zamanlarda ise sosyal medya platformlarında ve mobil mesajlaşma uygulamalarında patlama ile alakalı yerlerpaylaşılıyor ve insanların dikkatli olması gerektiği yazıyordu. Bununla alakalı tabii ki insanların dikkatli olması ve özellikle kalabalık yerlerden uzak durması gerekiyor. Ancak resmi olmayan yazıların paylaşılması insanları gereksiz paniğe sevk ediyor.
Peki bu durumlarda ne yapmamız gerekiyor?
Sosyal medya platformlarında gördüğünüz fotoğrafları Google Images aracılığıyla aratabilirsiniz. Böylelikle güncel olup olmadığı veya hangi olaya ait olduğunu kolaylıkla görebilirsiniz.
Diğer bir yöntem ise sorgulamak. Fotoğrafı veya bilgiyi; her ne olursa olsun şüpheci yaklaşın ve doğruluğunu araştırın. Fotoğraflarda ipucu arayabilir, detayları araştırabilirsiniz.
Twitter’da ise bilgi sahibinin profilini kontrol edin. Bu bilgiyi başka kimlerin yazdığına bakın ve tweetlerin tarihlerini kontrol edin. Tweet fotoğrafının paylaşılması durumunda ise söz konusu kişinin profiline girip tweetlerini kontrol edebilirsiniz. Eğer kişinin, tweeti sildiğini düşünüyorsanız politwoops adresinden kontrol edebilirsiniz.
Kim olursa olsun, doğruluğunu araştırmadan herhangi bir bilgiyi virale dönüştürmeyin. Araştırın…