Hadi #Medium kullanalım

Medium benim 2015’de, Twitter üzerinden takip ettiğim girişimciler sayesinde keşfettiğim Twitter’ın blog hali diyebilirim. Twitter’ın büyük hali dememin ise küçük bir ayrıntısı var. Çünkü Medium, 2012 yılında Twitter’ın kuruluşunda yer alan Evan Williams ve Biz Stone tarafından kurulmuş.

Medium, Tumblr ile benzerlik göstermekle birlikte, bariz bir şekilde Twitter’a benziyor. Bazı insanlar ise uzun yazılar yazıldığından dolayı bloglara benzetebiliyor, ki haklılar.

Neyse, Medium -140 karakterlik sınırının olmadığı- bir mikro blog sitesi. Önce kendinize Twitter gibi güzel bir profil oluşturuyorsunuz. Daha sonra kendinize rol model aldığınız veya okumaktan haz duyduğunuz kişileri bir bir takip ediyorsunuz. (Arama kısmından istediğiniz yazıları da araştırabilirsiniz.) Medium’un en sevdiğim yanı ise tam olarak burada ortaya çıkıyor, yazıyı okumaya girdiğinizde öncelikle internetinizi ve gözünüzü yoran tasarımı yok. Sadece yazı ile gözleriniz karşı karşıya. Bir diğer güzellik ise yazı başlığının hemen altında, okuma süresi yer alıyor.

Beğendiğiniz yazıları ‘kalp’leyebilir, paylaşabilir ya da okuma listenize ekleyebilirsiniz.

Eğer İngilizce biliyorsanız, sizin için Medium’da yer alan bir ton kaynak var, ama bilmiyorsanız da o kadar dert değil. Türkçe kaynak azımsanmayacak kadar var, Medium Türkçe hesabını hem Medium üzerinden hem de Twitter üzerinden takip etmenizi öneririm, çünkü sizi kaliteli içeriğe bir adım daha yaklaştırıyor. Medium’da yer alan güzel içerikleri Twitter üzerinden paylaşıyor ve sizin belkide hiç görmediğiniz bir yazıyı okumanızı sağlıyor. Medium üzerinden ise yine Haftalık Keşif tarzında güzel bir uygulaması da mevcut. Haftanın beğenilen veya dikkat çeken yazılarını bir araya toplayıp size tüketmeniz için sunuyor.

Medium sanıyorum uzun süre bizimle birlikte olacak ve önemli sosyal ağlardan bir tanesi konumuna gelecek. Hatırı sayılır miktarda yatırım alan Medium, ücretli bir modele geçmeyecek. Reklam yayınlaması da pek mümkün değil gibi görünüyor dimi? Aslında haklısınız ama Medium çok güzel bir reklam modeli yaratabilir. Ben buna Medium Reklam Modeli diyeceğim. Dünya’da uzun süredir kullanılan, ülkemizde ise Onedio’nun ünlenmesiyle duyulmaya başlanan içerik reklam modeli tam da burada karşımıza çıkacak. Bir örnek vermek gerekirse 468×60 boyutundaki banner reklamın tıklanma oranı 10.000’de 4 seviyelerinde. Yani banner reklam artık önemini yitirdi. Medium ise tam olarak burada önemli bir rol oynayacak.

Ekim 2015 tarihinde yaklaşık 1 milyon kişinin yazdığı belirtilen Medium, içerik reklamı için önemli bir rol oynayacak. Mart 2014’de aylık 13 milyon tekil ziyaretçiye ulaşan Medium’un önünde duran tek sorun ise yayınlanan reklam içeriğini nasıl pazarlayacağı. Benim öngörüm ise yine Twitter gibi olacağı, kişilerin ana sayfalarında veya yazıların listelendiği yerde aralarda sponsorlu içerik olarak yer alacağını düşünüyorum.

İlerleyen yıllarda önemli bir sosyal ağ olacağına inandığım Medium’da hesabınız yoksa artık bir tane açmalısınız. Okuyacak içerik bulamayanlar için çok yararlı bir platform olan Medium, blog yazmayı sevenler için de ayrı bir güzel

Hadi, açın bi’ hesap.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir