Başarılı e-ticaretin olmazsa olmazları

Tekrardan merhaba, bu yazımda sizlere kendimce e-ticaret alanında olmazsa olmazları aktarmaya çalışacağım. Siz de önerilerinizi yorum olarak yazabilirsiniz.

Türkiye’de internetten alışveriş yapanların oranı her geçen yıl artmaya devam ediyor. 2018 yılında internetten alışveriş yapanların sayısı 39,3 milyona çıkarken, harcanan para miktarı ise yaklaşık 11,5 milyar dolar olmuş. Teknolojiye hızlı bir şekilde adapte olan Türkiye nüfusu her geçen gün internetten alışveriş yapmayı katlayarak devam ettiriyor.

Bu artışın en büyük sebepleri tabii ki yurt dışında yapılan kampanyaların benzerlerinin Türkiye’ye uyarlanması. En büyük örnek Black Friday kampanyalarını gösterebiliriz. (Ne kadar gerçekçi orasını tartışmaya açık.) Bunun yanı sıra markaların kendi özel indirim günlerini kurgulamasını de ekleyebiliriz.

Bu yazıda konumuz büyüyen e-ticaret pazarından payımızı nasıl alırız ve pastadan payımızı nasıl çoğaltabiliriz?

Müşterilerinize Güven Aşılayın

Her ne kadar e-ticaret alışverişleri her geçen gün artarak devam etse de hala internetten alışveriş yapmaya çekinen, kredi kartı bilgilerini çaldırabileceğini düşünen veya internetten aldığı üründen farklı bir ürün geleceğini düşünen çok fazla insan var. Tüm bunları düşünerek mevcut ve potansiyel müşterilerinize bu konularda güven aşılarak onların güvenli alışveriş yapmalarını sağlamalısınız.

Sadakat Programı Kurgulayın

Günümüzde birçok marka e-ticaret konusunda büyük bir yarışın içinde. Bu yarışta öne geçmek için potansiyel müşterilerinize sizden alışveriş yapmaları için bir neden sunmalısınız. Yeni müşteriler kazanmaya odaklanırken elinizdeki müşterilerinizi de düşünmelisiniz. Düzenli olarak sizi tercih eden müşterilerinize belirli miktarlarda indirim sağlamak sizi diğer markalar nezdinde öne geçirebilir. Örnek vermek gerekirse Migros ve Carrefour tarzı marketlerin indirim kartları, kitapyurdu.com‘un satın aldığınız kitaplardan kazandığını puanlarla alışveriş yapmanızı sağlaması, Trendyol‘un Elite üyelik avantajı gibi. Starbucks, Gratis veya Watsons v.s. bu listeyi uzatabiliriz.

Bütün Platformlardan Bütün Soruları Cevaplayın

Bu konuda özellikle sosyal medyaya çok büyük özen göstermelisiniz. Çoğu kişi bir şeyler satın almadan önce arama motorlarında arama yapmanın yanı sıra sosyal medyadan da marka ve ürün hakkında fikir sahibi olmaya çalışıyorlar. Kesinlikle sosyal medya üzerinden tüm soruları yanıtlamalısınız ve akıllarda soru işareti bırakmamalısınız. E-mail ve site yorumlarını da hızlı bir şekilde yanıtlamak müşteriler ile sizin aranızda güzel bir iletişimin olmasını sağlayacaktır.

Yeni Müşteri Kazanmak İçin Mevcut Müşterilerinizi Kullanın

Yeni müşteriler kazanmak için bütçenizin ciddi bir kısmını kesinlikle referans sistemi için ayırın. En etkili ve doğal reklam türlerinden olan ağızdan ağıza pazarlama yönteminin dijitale uyarlanmış hali sizin en büyük yardımcınız olacaktır. İnsanların referans sistemi ile çevrelerinde bulunan kişileri sitenize üye olmaya ve sizden alışveriş yapmaya teşvik edecektir. Arkadaşını davet et, 250₺’lik alışverişine sen de o da 50₺ kazansın! tarzında kampanyalar tasarlayabilirsiniz.

Olabildiğince Hızlı Olun

E-ticaretin olmazsa olmazlarından birisi belki de en önemlisi; hız! İnsanlar artık beklemek istemiyor ve satın al tuşuna bastıktan sonra ürünün yolunu gözlemeye başlıyor. Kimse satın aldığı ürünü beklemek istemez hatta bu mevcut siparişin iptaline yol açacağı gibi bir daha sizden alışveriş yapmamaya kadar gidebilir. İnsanların sizden düzenli olarak alışveriş yapmasını istiyor ve rakiplerinize kaçmamasını istiyorsanız mutlaka ama mutlaka olabildiğince hızlı olun!

Alışveriş Deneyimini Basitleştirin

Biraz klişe olacak ama mobilin gücünden faydalanmak artık elzem. Öncelikle sitenizin tasarımından başlayarak mobil daha sonra da masaüstü tasarımlarınızı özen göstererek yapmanız/yaptırmanız lazım. Bunun haricinde alışverişi oldukça basitleştirmeniz lazım, ürün görselinden ürün açıklamalarına kadar hiçbir şey kafa karışıklığına ve karmaşıklığa sebep olmamalı.

Kargolarınızda Markanızı Kullanın

En önemli pazarlama araçlarından birisi olan bu yöntem sizlere hiç ummadığınız anda yeni müşteriler kazandırabilir. Başkasının evinde otururken, mutfağında yemek yerken veya dışarıda bir cafede otururken güzel tasarlanmış kargo paketinizi gösterebilirsiniz. Hatta çok iyi tasarlanmış kargo paketiniz sosyal medya üzerinden de paylaşılabilir. Bu konuda örneğim Kidega; satın aldığınız kitapların yer aldığı kutunun üzerinde kitap ve okumak ile ilgili güzel sözler yazıyor ve insanlar bu yazı yazan kartonu dekor olarak evlerinde bile kullanıyor.

Remarketing(Yeniden pazarlama)’in Gücünü Kullanın

Sitenize daha fazla trafik çekmek ve satışlarınızı artırmak için mutlaka bu yöntemi kullanmalısınız. İnsanlar bir kere sitenize girip herhangi bir ürüne bakıp çıkabilir. Genel olarak bunu yapan birisi bir daha sitenize girmeyebilir, bunu önlemek için remarketing kullanarak sitenize geri dönüşleri artırabilir ve buna bağlı olarak satışlarınızda da ciddi bir artış kaydedebilirsiniz.

“Bunu alanlar bunu da aldı!”

Evet kesinlikle ciddi bir pazarlama yöntemi olan bununla iyi gider yöntemini kullanarak satışlarınızı artırabilirsiniz. Bu yöntem çeşitli şekillerde adlandırılabiliyor; sepet analizi veya birliktelik analizi gibi. Öncelikle bu tarz gerçekçi öneriler yapmak için data analizi yapmalısınız veya kafanıza göre genel anlamda öneriler yapabilirsiniz. Mesela sitenizden birisi telefon almaya karar verdiğinde, ona telefon kabı, ekran koruyucu, kulaklık, şarj kablosu gibi öneriler yapabilirsiniz. Bu tarz öneriler yaparken bir miktar indirim yapmak teklifi daha cazip hale getirebilir.

Karışıklıkları Ortadan Kaldırın

Son olarak bahsetmek istediğim bir nokta var. Belki ufak bir ayrıntı gibi görünebilir ancak büyük kayıplara yol açabilir. “Herkesi memnun/mutlu edemezsiniz.” sözünü mutlaka duymuşsunuzdur ve bu normal şartlarda geçerli bir söz olabilir. Ancak e-ticaret anlamında düşündüğümüz zaman “Müşteri her zaman haklıdır.” sözü bu sözün önüne geçecektir, geçmelidir de. Sizden alışveriş yapan bir müşterinin kötü deneyim yaşaması olasıdır ve bunu dijital medya üzerinden paylaşması doğal bir senaryodur. Bu ve bunun gibi problemleri mutlaka ortadan kaldırmalısınız. Bu tarz sorunlar elbette olacaktır ancak bu sorunların karşılık bulmaması ciddi itibar kaybına neden olacaktır. Bu negatif deneyimi telafi ederek pozitif deneyime çevirebilirsiniz ve bu sizin için etkili bir tanıtım olacaktır.

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Bir sonraki yazımda yine görüşmek üzere, yorumlarınız için şimdiden teşekkürler!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir