Takipçilerinizle konuşmayı denediniz mi?

Bu yazı belkide sizin sosyal medya üzerinde neden var olduğunuzu sorgulayacak veya sorgulatacak. Sizin faydanıza olacağından hiç şüphem yok, denemekten korkmayalım.

Öncelikle cevap verilmesi gereken ilk soru sosyal medya üzerinde marka olarak mı var olmak istiyoruz, yoksa kişisel olarak mı?

Sosyal medya üzerinden kişisel markanızı yaratabilirsiniz veya markanızın imajını iyi bir yere taşımak isteyebilirsiniz. Önce hedef kitlenizi oluşturmanız gerekiyor, Markanızın hedef kitlesi zaten bellidir bu konuda sıkıntı çekeceğinizi sanmıyorum ama kişisel olarak bir hedef kitle belirlemek oldukça zor olacaktır. Buna ilerleyen başlıklarda dikkat çekmeye çalışacağım.

Şimdi hedef kitlemizi belirledik sıra geldi onlarla nasıl iletişime geçeceğimize, aslında bu o kadar zor bir olay değil. Eğer sosyal medya üzerinde ses getirmek istiyorsanız, hedef kitleniz ile samimi bir dil ile etkileşime geçmeli ve onların beklentilerine en kısa sürede yanıt vermek zorundasınız.

Bu konuda yazılan çok fazla içerik var, bunların hepsini kulanmanız sizin yararınıza olmayacaktır. Bunları kendinize göre düzenlemeniz en faydalısı olacaktır, çünkü sosyal medya kaygan bir zemin. Bugün takipçilerinizle iyi bir iletişim halinde iken yarın onlarla sıkıntı yaşayabilirsiniz. O yüzden kendinizi sürekli geliştirmeniz gerekiyor,

Zaten sosyal medya üzerinde mevcut takipçileriniz ne istediklerini açık açık size söyleyebiliyorlar. Bu konuda sıkıntı çekeceğinizi düşünmüyorum ama onların dikkatini çekmeyen 2–3 tane içerik paylaşmanız durumunda onlardan biraz tepki görebilirsiniz.

Takipçilerinizle iletişime geçerken onlara karşılarında bir insan olduğunu hissettirmeniz, etkileşiminizi oldukça yukarı çekecektir. Kişisel olarak sosyal medya üzerinden sıkıntı çekeceğinizi düşünmesem de bazı markalar bu konuda oldukça kaprisli davranıyorlar. Karşınızdaki insan ile bir robot gibi konuşmaktansa, belli bir seviyede samimi şekilde konuşmanız insanların hoşuna gidecektir. Geri dönüşlerini gördüğünüzde bu konuda haklı olduğumu göreceksiniz.

Yaptığınız paylaşımlara mutlaka yanıtların ve yorumların gelmesini istiyorsunuz. Bu etkileşimin tarzını ise seçme şansınız yok, bazı zeki takipçilerinizden gelen etkileşimler sizi mutlu ederken bazılarından gelenler sizi sinirlendirebilir. Bazı insanlara da kendinizi anlatamayabilirsiniz.

Peki bu yorumların tamamında durumu nasıl idare edebileceğinizi biliyor musunuz?

Eğer faydalı ve iyi bir içerik paylaşırsanız takipçileriniz ilgi gösterecek ve fazlasıyla etkileşim alacaksınız. Bunların yarısından fazlası olumlu ve güzel yorumlar olacaktır ama mutlaka kötü yorumlar gelecektir kendinizi buna hazırlayın. Olumlu yorumlara cevap vermek sizin açınızdan zevkli olabilir ama aynı şekilde olumsuz yorumlara da aynı şevkle cevap vermelisiniz.

Sosyal medya hesaplarınızdan veya blogunuza gelen yorumları takip etmek oldukça kolaydır, çünkü bu tarz etkileşimlerde tarafınıza bildirim gelecek ve siz de kolaylıkla bunlara yanıt verebileceksiniz.

Twitter için hakkınızda yapılan yorumları takip etmek bir anlamda kolay iken bir anlamda zor olabilir. Twitter arama yerine kullanıcı adınızı yazarak hakkınızda yapılan yorumları takip edebilirsiniz, ama marka olarak yer alacaksanız anahtar kelimeler belirleyerek arama yapmak zorundasınız.

Sizin veya markanız hakkında yapılan yorumları buldunuz, sıra geldi bu yorumun kritiğini yapmaya. Öncelikle yapılan yorumun olumlu mu olumsuz mu? olduğunu belirlemeniz gerekiyor. Yapılan yorumu doğru irdelemek gerekiyor, aslında sizin için faydalı bir yorumu siz kötü olarak algılayabilirsiniz, sizin için alaylı bir dille yazılan yorumu da saldırı olarak algılayabilirsiniz.

Sosyal medya sizin için çok kalabalık bir caddede megafonla konuşma gibi bir şey, o yüzden takipçilerinizle konuşurken olabildiğince pozitif ve nezaketli olmalısınız. Sizin alttan alan taraf olduğunuzu kabul edip yapılan yorumlara ve eleştirilere bu şekilde cevap vermek sizin için avantaj olacaktır. Bir yorumcuyla gireceğiniz bu savaş sizin itibarınızı ve klasınızı zedeleyebilir.

Sosyal medya üzerinden olumlu tavrınızı koruyamıyorsanız sürekli bir karşı tez ile kullanıcıların karşısına çıkabilirsiniz. Bir konu üzerinden insanlarla uzun süre tartışmak sizi başka şeylerden alıkoyabilir. Sürekli karşı tez ile hem fikir olmazsanız sosyal medya içerisinde bulunan trolleri kızdırabilir, onları kendinizden uzak tutabilirsiniz. (Markalar bunu denemesin :))

Doğru yerlerden yakalayın. Günümüzden internet ve sosyal medya platformlarında her konu hakkında bilgisi olan insanlar çok fazla. Herhangi bir şeyle ilgili olumlu bir yazınıza buna katılmayan insanlar gelip olumsuz yorumlar yapabilirler. Bu olumsuz yorumları ve saldırıları doğru sorular ile savuşturabilirsiniz. Örneğin, Macbook hakkında yaptığınız olumlu bir yoruma Windows kullanıcıları saldırabilir. Siz de bu kişilere ‘Macbook kullandınız mı?’ sorusunu yöneltirseniz başarılı bir şekilde kendinizi savunabilirsiniz. Çünkü günümüzde insanlar kulaktan dolma bilgilerle hareket etmektedirler.

Size gelen etkileşimi fazla uzatmayın. Sosyal medya üzerinden bazı kullanıcılar şiddetle yorum yaparlar ve karşısındaki insanın yüzüne söyleyemeyecek lafları bu platformlar üzerinden kullanabilirler. O yüzden gelen yoruma cevap verdikten sonra tekrar yorum gelirse, tartışma başlatmamak için cevapsız bırakmanız olumlu bir hareket olacaktır.

Son olarak sosyal medya üzerinde fazlasıyla troll bulunmakta. Bunlardan bazıları sizin yaptığınız paylaşımlar aracılığıyla sizi bulabilirler. Bu kişilerle iletişime girmemek, onların seviyesine inmemek yapacağınız en anlamlı davranış olacaktır. İnsanların bloklamak ve silmekten çekinmemeniz gerekiyor, bu size takipçi kaybettirmeyecektir. Çünkü sosyal medyada bu kişilerle zaman kaybetmemelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir